Chipsy dębowe amerykańskie -AMERICAN OAK medium - ŚREDNIO OPIEKANE 50g
Płatki z dębu amerykańskiego Quercus Alba.
Płatki MEDIUM to płatki średnio wypalone wnoszące subtelne aromaty, przy jednoczesnym zachowaniu owocowych smaków i aromatów w winie, czy nalewce. Nadają trunkom szlachetności i "krągłości" smaku. Płatków używamy według uznania.
Najczęściej płatki dębowe dodajemy w ilości: 0,5g do 3g na 1 litr wina w procesie fermentacji w celu starzenia, na okres od 5 do 30 dni; 1g na 1 litr w długim leżakowaniu; 3g na 1 litr w krótkim leżakowaniu.
Płatki te są również cenione jako dodatek do destylatów – wpływają na kolor i smak. Tutaj dodajemy około 10g na 1l destylatu.
Płatki usuwamy, gdy po spróbowaniu uznamy, że smak nam odpowiada.
PRODUKCJA: FRANCJA/USA
981 Przedmioty
Nowy produkt
Chipsy dębowe amerykańskie -AMERICAN OAK medium - ŚREDNIO OPIEKANE 50g